Azmi Milli Un Fabrikası 99 Yaşında

Ana Manşet - 27.10.2023 - 9:40

Milletin azmi anlamına gelen Azmi Milli ismiyle genç Türkiye Cumhuriyeti bundan 99 yıl önce 1924 tarihinde tanıştı. Orta Anadolu da bozkırın ortasında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Azmi Milli Un Fabrikası genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk fabrikaları arasında yer alıyor. Neredeyse Cumhuriyetle yaşıt olan fabrika adeta övünç nişanesi gibi ilk günkü gibi ayakta. Hala makinalar çalışır durumda. Günümüze kadar sapasağlam ayakta kalmayı başarmış nadide bir eser. Cumhuriyet’in ilk yapı taşlarından, Türkiye’nin ilk hidroelektrik santraline sahip, Azmi milli un fabrikası 99 yaşında.

1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Aksaray halkı tarafından imece usulüyle kurulan Azmi Milli Un Fabrikası aradan geçen 99 yıla rağmen halen ayakta. İlk günkü gibi tüm makine ve ekipmanları çalışır halde olan ve bugün istense un üretimine başlayabilecek özelliğe sahip un fabrikası Üretim sahasından arşivine kadar orijinalliğinden hiçbir şey kaybetmeyen Azmi Milli Un Fabrikası, 1924’ten 1997 yılına kadar aralıksız olarak un üretti.

Aksaray Belediyesinin müzeye dönüştürdüğü tarihi mekân geniş bir arşive sahip. Fabrikada ayrıca 1924 yılından 1997’ye kadar çalışmış tüm personellerin özlük dosyaları da bulunuyor. Yazışmalardan genel müdür evraklarına kadar geniş bir arşiv kitlesinin bulunduğu fabrikada o dönemde kullanılan elektronik cihazlarda ilgi görüyor.

Fabrikanın kuruluşunun 99. yılına münhasır konuşan Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer şu görüşlere yer verdi. “Tarih şehri Aksaray’ımızda Cumhuriyet döneminin en nadide eserlerinden olan Azmi Milli Un Fabrikamız hala ilk günkü heybetiyle ayakta. Bu vatanın evlatları için uzun yıllar görevini ifa eden fabrikamız şehrimizin şeref madalyası niteliğinde müze olarak sorumluluğunu sürdürüyor. Bu milletin azmini, gayretini en iyi gösteren yapılardan biri olan Azmi Milli müzemizi mutlaka herkes görmeli. Bu şiarda tarihi yapılarımıza sahip çıkarak gelecek nesillere taşıma çabamızı sürdüreceğiz” dedi.

Ana Manşet Vali Kumbuzoğlu Aksaray Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ni ziyaret etti

Ana Manşet Aksaray’da Konaklama İşletmelerine kapsamlı denetim

Ana Manşet Aksaray’da Mesleki Eğitime yön verecek çalıştay başladı

Ana Manşet AKMÜB’te Yeni Dönem Rüzgarı Esiyor

Ana Manşet Modern Sağlık Hizmetlerinin Öncüsü; İrmet Hospital

Ana Manşet AKMÜB’e Tek Aday Ramazan Aygül

Ana Manşet Aksaray’da yılın Ahisine Berat Töreni

Ana Manşet Vista Prime: Aksaray’ın Geleceği, Dünya’ya Örnek Oluyor

Ana Manşet Ordu’nun her yeri güzellik

Ana Manşet Dalaman Ramada by Wyndham

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021