Banknotların sonu geliyor

Aksaray Haberleri - 04.11.2015 - 13:45

İnternet, ticaretin gelişmesine ve yayılmasına önemli katkıda bulunurken, birçok ülkede de Ödeme Kuruluşları aracılığıyla Elektronik Para, kabul gören bir ödeme şekli haline geldi.

Yeni dönemin yeni aktörü elektronik para, Türkiye’de de Temmuz 2015’ten bu yana BDDK tarafından verilen lisanslarla iş hayatında yerini alıyor.

Türkiye’de elektronik para lisanslarının alınmasına öncülük eden KPMG ise uyarıyor: “Elektronik ödeme hizmeti sunan ancak lisans almayan şirketler, Haziran 2015’ten bu yana yasadışı faaliyet göstermiş sayılıyor. Sistemin güvenliği için kayıt altına girmek önemli.”

KPMG Türkiye Bilgi Sistemleri Risk yönetimi Bölüm Başkanı Sinem Cantürk, Ödeme ve Elektronik Para konusunun dünya ve Avrupa Birliği gündeminde önemli bir yeri olduğunu belirterek ülkemizde de Bankacılık Düzenleme ve Derecelendirme Kurumu’nun (BDDK) bu alanda önemli düzenlemelere gittiğini belirtti. Cantürk, “Halihazırda bir düzenlemeye tabi olmayan, fatura ödeme, para transferi, mobil ödeme, ön ödemeli kart ve sanal POS benzeri hizmetleri sunan şirketler için birçok yeni kural geldi” dedi.

Sinem Cantürk, yabancıların Türkiye’deki bu pazara ilgi gösterdiğini ifade etti ve şu örnekleri verdi: ”Dünya devleri Western Union, Money Gram, Pay Pal lisansı aldı veya almaya çalışıyor.Bazı yabancı şirketler yerli şirketlere ‘siz şirketi kurup lisans alın, biz sizlere ortak oluruz veya sizleri satın alırız’teklifiyle gidiyor. Bu kuruluşların kısa vadede Bankalar ile yarışmaları söz konusu değil. Çünkü bankalarda bu hizmetler mobil ve web teknolojilerine entegre. Ayrıca Banka hizmetlerinden daha farklı ödeme ve ücret koşulları barındırdığı için tüketiciler tarafından cazip bulunuyor”

Yeni düzenlemeler sonrası şirketlere KPMG desteği

Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının sunduğu hizmetler, para kullanım kolaylığı anlamında birçok avantaj sağlıyor. Ancak hizmet sağlayıcı kuruluşları, sistemin kurulması ve yönetilmesi açısından zor bir süreç bekliyor.

Bu süreçte KPMG Türkiye’nin başvuru aşamasında öncü bir rol üstlendiğini belirten Cantürk, BDDK tarafından Temmuz ayından itibaren Ödeme Kuruluşu ve Elektronik Para Kuruluşu Lisansı’ını almaya hak kazanan sekiz firmadan beşi ve başvuru sürecindeki yaklaşık 30 firmadan 20’sinin KPMG Türkiye müşterisi olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Yeni kanuna göre, ödeme alma, havale, elektronik fon transferleri için BDDK’dan lisans alması gereken firmalar artık kendi sistemleriyle faaliyet gösterebilecekler. Uyum süreci kapsamında lisansa başvuracak firmaların yürütülecek operasyonlara göre gereksinimleri değişiyor. Bağımsız denetçilere ise söz konusu gereksinimlerin karşılanma durumunu kontrol etmek ve kuruluşlara lisansı alma yönünde rehberlik etmek düşüyor.

Lisans alınması gereken tarihler göz önünde bulundurulduğunda Haziran 2015’ten itibaren başvuru yapmayan veya lisans almayan şirketler yasadışı faaliyet göstermiş oluyor. Bu noktada henüz lisans almamış, lisans alma sürecine dâhil olmamış her kuruluş hizmet sürekliliği bakımında büyük risk taşıyor. Bu durumun farkında olan kuruluşlar hızlıca lisans alarak sektörde lider olmayı hedeflemektedir”

Aksaray Haberleri Hükümlüler, Denetimli Serbestlik Uygulması İle Kamu Yararına Çalışabilecekler

Aksaray Haberleri Türkiye’nin En Lezzetli Ay Çekirdeği, Aksaray’ın Bereketli Topraklarından

Aksaray Haberleri 4. Geleneksel Sünnet Şöleni Cumartesi Günü Başlıyor

Aksaray Haberleri Aksaray Belediyesi 1350 Çiftin Nikah Akdini Gerçekleştirdi

Aksaray Haberleri Etiyopya Büyükelçisi, Aksaray Belediye Başkanını Ziyaret Etti

Aksaray Haberleri Aksaraylı Çocuklar PONY Atlarıyla Buluşacak

Aksaray Haberleri Azmi Milli Müzesi 100. Yılına ulaştı

Aksaray Haberleri Aktürk’ten Taziye Teşekkürü

Aksaray Haberleri Kaya oyma odasında 100-150 yıllık eşyaları sergiliyor

Aksaray Haberleri Fatih Millet Bahçesi Kültürel Bir Etkinliğe Kapılarını Aralıyor

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021