Aksaray Haberleri - 27.02.2017 - 14:03
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğaner, fiziksel olarak konuşması mümkün olmayan bir cesedin, gerçek ya da gerçeğe yakın pek çok bilgiyi verebildiğini söyledi.
– Adli Biyoloji Çalışmaları Önem Arz Ediyor –
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından düzenlenen Felsefe Toplantılarının 54’üncüsün de “Cesetler de Konuşur” başlıklı bir sunum yapan Doğaner, Adli Biyoloji çalışmalarının önemine dikkat çekti. Failin kimliği, yaşı, cinsiyeti; olayın intihar mı yoksa cinayet mi olduğu; cinayetse hangi suç aletiyle gerçekleştirildiği; ölen kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığı gibi bilgilerin, ceset incelemeleriyle tespit edilebildiğini belirten Doğaner, “Sessizliğin sesi fark edildiğinde büyük bir çığlığa dönüşebilir” dedi. Göz önündeki sır perdesinin aralanmasına bağlı olarak ortaya beklenmedik gizemlerin çıkabildiğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğaner, Adli Araştırmacıların, cesetleri nasıl bir bakış açısıyla incelediklerine dair örnekler verdi.
– Ceset, Ölüm Zamanı Hakkında Bilgiler Verir –
Failin vücudundaki bir leke, dövme, kemik kırıkları, ameliyat izleri gibi işaretlerin, kimliğe dair bilgiler verebildiğini söyleyen Doğaner, “Cesedin söylediklerinden birisi de ölüm zamanıdır. Bu, vücut soğumasından anlaşılır. Bir insanın vücut sıcaklığı 37 derecedir. Ölüm sonrası ise vücuda oksijen pompalanamadığı için bir soğuma başlar. İlk 6 saatte hızlı şekilde gerçekleşen bu soğuma, 12 saatlik süre içerisinde düşüşe geçer. Bu bilgiler de kişinin kaç saat önce öldüğüne ilişkin önemli ipuçları verir. Morarmalar da ölüm zamanını saptama noktasında belirleyicidir” dedi. Ölümden 3 saat sonra yüz ve gözlerde bir kasılma meydana geldiğini ve vücudun katılaşmaya başladığını kaydeden Doğaner, bu katılığın 12 saat içerisinde tüm vücudu kapladığını ve bunun da ölüm saatine dair bilgiler veren bir ayrıntı olduğunu söyledi.
– 72 Saat Sonra Katılaşma Çürümeye Dönüşüyor –
Doğaner, şöyle devam etti: “Ölümden 72 saat sonra -bu iklim şartlarıyla da ilgili olabilir- cesetteki katılık biter ve çürüme evresi başlar. Vücut içindeki bakteriler kendilerini besleyecek yeterli oksijeni sağlayabilmek için dokulara hücum ederler ve bu durum cesedin çürüme evresine girdiğini gösterir. Kişinin kaç saat önce öldüğüne ilişkin görsel verileri saptamak, çürüme evresinde bir hayli güçleşir. Adli Bilimciler çürüme evresindeki bir cesede dair tespit yapabilmek için Adli Entomolojiden yararlanır. Böcekler, kurtçuklar, et sinekleri, leş sinekleri, kın kanatlılar… Bunların cesette kalma süreleri, yumurtlama, larva ve pupa evreleri, cesedin ölüm saatinin aydınlatılması noktasında son derece önemli bilgiler sunar.”
İİBF Toplantı Salonu’ndaki etkinliğin sorununda Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğaner, soruları yanıtladı.
Aksaray Haberleri 4. Geleneksel Sünnet Şöleni Cumartesi Günü Başlıyor
Aksaray Haberleri Aksaray Belediyesi 1350 Çiftin Nikah Akdini Gerçekleştirdi
Aksaray Haberleri Etiyopya Büyükelçisi, Aksaray Belediye Başkanını Ziyaret Etti
Aksaray Haberleri Aksaraylı Çocuklar PONY Atlarıyla Buluşacak
Aksaray Haberleri Azmi Milli Müzesi 100. Yılına ulaştı
Aksaray Haberleri Aktürk’ten Taziye Teşekkürü
Aksaray Haberleri Kaya oyma odasında 100-150 yıllık eşyaları sergiliyor
Aksaray Haberleri Fatih Millet Bahçesi Kültürel Bir Etkinliğe Kapılarını Aralıyor
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021