Yerel Haberler - 13.12.2023 - 11:23
Uşak Üniversitesi Bilim ve Değer Topluluğunun konuğu Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yılmaz oldu. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı konferansta “Milenyum Teknolojileri ve Değer Eğitimi” konuşuldu.
Konuşmasında baş döndürücü hızla gelişen son dönem teknolojileri, bir yandan insanlarının konforunu sağlarken, diğer yandan kalabalıklar içinde yalnızlığa çekilme ve toplumsal değerlerimizin gölgelenmesi kaygısını dile getiren Profesör Yılmaz konuşmasında şunlara değindi; “Çocuklarımızın eğitim süreci kişisel kabiliyetlerini dış dünya ile zenginleştirmeye, dünden bugünü farklı kılma süreçlerine dayanır. Ebeveyn olarak bizler, akademik eğitim gibi değer eğitimine de önem vermeliyiz. Elimizdeki en büyük beşeri sermaye çocuklarımızdır. Onları bilgi birikiminin yanı sıra sorun çözebilir kabiliyette yetiştirmek durumundayız. Hayata hazırlarken, yalnız akademik yönün güçlü olması, edebi, eleştirel, felsefi, sanat, belağat ve estetik yönlerin göz ardı edilmesi, eğitimden beklenen felsefi amaçları noksan bırakır. Çocuk için ilk eğitim ortamı aile ve ilk insan annedir. Bu nedenle kadınların ideal bir eğitime sahip olması, topluma sağlıklı bireylerin yetişmesi açısından hayatı öneme sahiptir. Okul formel bir öğrenme ve eğitim ortamıdır. Ailede başlayan eğitim ve öğretim kazanımları okulda pekiştirilir. Yaşanan endüstri gelişimleri ile kuşaklara yansıması arasında yakın ilişki vardır. Bir zamanlar yalnız hayata hazırlanmaya çalışan kuşaktan endüstri 4.0 ile birlikte aile bağımlısı bir kuşağa evrilme gerçekleşmiştir. Eğitimci John Dewey; bugünün çocuklarını, dünün yöntemleri ile eğitmemiz, yarınlarından çalacağımız kaygısını dile getirir. Gelişen teknolojiye paralel, eğitim anlayışımızı da yenilemeliyiz. Çocuklarımız nesne değil, özne olmalı, tribünden seyreden değil, sahada aktif oyuncu olmalıdır. Yeni PISA 2022 dünya eğitim başarısı açıklandı. Herkes kendi zaviyesinden sonuçlara yorum yaptı. Görünen odur ki; biz etkili bir okuma kültürü oluşturamadık. Genç nüfusumuz Avrupa genç nüfus ortalamasının çok ilerisindedir. Bu dinamizm iyi değerlendirilmelidir. Bugün artık yazılım, yapay zekâ üzerinden geliştirilen markalar revaçta ve biz çocuklarımızı hem bu teknolojilerin gerisinde tutamayız, hem de bizi biz yapan milli, manevi ve evrensel değerlerden soyutlayamayız. Medeniyetimizin baki kalması için aileyi korumalıyız, eğitimcilere ve toplumun etkili isimlerine değer vermeliyiz. Kırık cam teorisinde olduğu gibi bugün bireysel dünyamızda yaptığımız ihmaller yarın ruhumuzda metruk, virane halleri doğurur. Değerlerin eğitiminde seküler ve muhafazakâr çevreler çatışma yaşıyorlar. Muhafazakâr çevreler değer eğitimini din eğitimi gibi ve okulda vermek istiyor. Seküler çevreler ise din eğitimi gibi değer eğitiminin de yalnızca aile ortamında verilmesi gerektiğini savunuyor. Asıl olan, bu eğitim ailede başlamalı, okulda rol modellik üzerinden pekiştirilmelidir.”
Yerel Haberler 4. Geleneksel Sünnet Şöleni Cumartesi Günü Başlıyor
Yerel Haberler Aksaray Belediyesi 1350 Çiftin Nikah Akdini Gerçekleştirdi
Yerel Haberler Aksaraylı Çocuklar PONY Atlarıyla Buluşacak
Yerel Haberler Azmi Milli Müzesi 100. Yılına ulaştı
Yerel Haberler Aktürk’ten Taziye Teşekkürü
Yerel Haberler Kaya oyma odasında 100-150 yıllık eşyaları sergiliyor
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021