Aksaray Haberleri - 21.09.2016 - 13:37
Hangi Alacaklar?
Sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminin asılları ile bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.
Yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra, kendi işinde çalışması nedeniyle sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden, 2016 yılı Şubat ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmeyen destek primlerinin asıllarıyla, bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde de gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacak.
Yapılandırma Kapsamı Dışında Kalan Borç/Alacaklar
Rücu alacakları
5510 sayılı Yasanın Geçici 17 (17/4/2008), Geçici 63 (4/4/2015) maddeleri gereği durdurulan Esnaf Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılığının ihya edilmesi halinde ortaya çıkacak alacak tutarı,
Sağlık Hizmet Sunucularına (hastaneler, eczaneler, optikçiler) yersiz yapılan ödemelerden veya bunlara kesilen cezai şartlardan doğan alacaklar yapılandırma kapsamına girmemektedir
Yapılandırma Ne Sağlıyor?
Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden kanunun yayımlandığı 19/8/2016 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.
Peşin Ödeme Ne Sağlıyor ?
Yapılandırılmış borçların peşin/ilk taksit ödeme süresinde (2/1/2017 tarihine kadar) tamamen ödenmesi halinde hesaplanan Yİ-ÜFE’nin %50’si silinecek, borç aslı ve hesaplanan Yİ-ÜFE’nin kalan % 50’si tahsil edilecek. Gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklar terkin edilecektir.
İdari Para Cezalarında Yapılandırma Ne Sağlıyor?
İdari Para Cezası Borç Asıllarının % 50’si ile Buna İlişkin Gecikme Cezası ve Gecikme Zammı Tutarları Terkin Edilecektir.
30 Haziran 2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) işlenen fiiller
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kesinleştiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olan idari para cezası,
Asıllarının % 50’si ile Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde İPC asıllarının kalan % 50’si ile İPC’ye uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek
FER’i BORÇLARDA İNDİRİM
Yapılandırma kapsamına giren alacakların; asıllarının kanunun yayımı tarihinden önce ödenmiş olması şartıyla ve 19/8/2016 tarihi itibarıyla aslı ödenmiş fer’i alacağın % 40’ının ödeme süresi içerisinde peşin ya da taksitle ödenmesi halinde aslı ödenmiş fer’i alacağın % 60’ının tahsilinden vazgeçilecektir. Aslı ödenmiş fer’i borçlar içinde peşin ve taksitler halinde ödeme imkanı getirilmektedir.
Silinecek Borçlar
Kanun kapsamından çıkmış işyerlerine ait 31/12/2014 tarihi veya öncesine ait
Sigorta primi, İşsizlik sigortası primi, Sosyal güvenlik primi ve idari para cezalarının asılları toplamı 50 Türk Lirasını aşmayan alacaklar;
Tutarına bakılmaksızın bu alacaklara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’ilerinin ve aslı ödenmiş olan fer’i alacaklardan vazgeçilecektir.
İnşaat ve İhale Konusu İşlerde Eksik İşçilikten Kaynaklanan Prim Borçlarının Yapılandırılması
30/6/2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilikten kaynaklanan prim borçlarının yapılandırılabilmesi için;
31/10/2016 tarihine kadar Kuruma yapılandırma başvurusunda bulunulmuş olması,
Eksik işçilikten kaynaklanan prim borçlarının
31/10/2016 tarihine kadar işverene tebliğ edilmiş olması,
Peşin ödeme seçeneği ile borcun yapılandırılması başvurusunda bulunulmuş ise söz konusu borçların varsa diğer borçlarla birlikte en geç 2/1/2017 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.
Eksik işçilik 31/10/2016 tarihine kadar işverene tebliğ edilememiş ise;
Alacak aslı ile bu alacağa ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE uygulanacaktır.
İlk taksitin, yapılandırma planının işverene tebliğ edildiği tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar yapılandırma kapsamında ödenmesi halinde feri’lerin tamamından vazgeçilecektir.
Genel Sağlık Sigortalılarına Sağlanan Haklar
Genel Sağlık sigortalılardan gelir testi yaptırmamış olanlara 1 Eylül 2016 tarihi ile 2 Ocak 2017 tarihi arasında gelir testine müracaat etme ve yeni belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primi ödeme imkanı sağlanmıştır.
Ayrıca genel sağlık sigortalıları, Kanunun yayım tarihini takip eden ay başından itibaren (19/8/2016) 5 ay içinde başvurmaları halinde (1 Eylül 2016 ile 31 Ocak 2017), 2016/Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borçlarını gecikme cezası ve gecikme zammı ödemeksizin, borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya on iki eşit taksitte ödeyebilecektir.
Peşin veya taksitle ödemede peşin ödeme veya ilk taksit ödemesi 1 Eylül’de başlayacak en geç altı ay içinde yapılacaktır (28/2/2017)
Yapılandırmada Ödeme ve Taksit Seçenekleri Nelerdir?
Borç aslı ve borç aslına Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar için, peşin veya ikişer aylık dönemler halinde 18 taksite kadar (36 ay) ödeme imkanı getirilmiştir.
Yapılandırılan borçlar; peşin veya 6, 9, 12 veya 18 taksit halinde ödenebilecektir.
Yapılandırmaya esas tutarlara;
Altı eşit taksit için (1,045),
Dokuz eşit taksit için (1,083),
Oniki eşit taksit için (1,105),
Onsekiz eşit taksit için (1,15) oranında vade farkı uygulanacaktır.
İl Özel İdareleri ve Spor Kulüplerinin Yapılandırmada Taksit Seçenekleri Nelerdir?
Yapılandırılan Borçlar; İl özel idareleri ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde azami otuzaltı (36) eşit taksitte ödenebilir.
Bu takdirde yapılandırmaya esas tutarlara;
Yirmidört eşit taksit için (1,194),
Otuz eşit taksit için (1,238),
Otuzaltı eşit taksit için (1,318) oranında vade farkı uygulanacaktır.
Belediye ve Bağlı Kuruluşlarının Yapılandırmada Ödeme ve Taksit Seçenekleri Nelerdir?
Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca yapılandırılan borçlar aylık dönemler halinde azami (144) eşit taksitte ödenebilecektir.
Altı eşit taksit için (1,032),
Dokuz eşit taksit için (1,053),
Oniki eşit taksit için (1,064),
Onsekiz eşit taksit için (1,086)
Yirmidört eşit taksit için (1,109)
Otuzaltı eşit taksit için (1,19)
Kırksekiz eşit taksit için (1,247),
Altmış eşit taksit için (1,304),
Yetmişiki eşit taksit için (1,361),
Yüzkırkdört eşit taksit için (1,703) oranında vade farkı uygulanacaktır
Belediye ve Bağlı Kuruluşlarının Yapılandırmada Ödeme ve Taksit Seçenekleri Nelerdir?
Bu taksitler %40 oranı dikkate alınmaksızın genel bütçe paylarından kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilecektir. Ancak kesinti tutarı genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılan payların %50’sini geçemeyecektir.
Taksitler genel bütçe paylarını aştığı takdirde eksik kalan tutarlar belediyelerce takip eden ay sonuna kadar vade farkı alınmaksızın ödenecektir.
Belediye kesintilerinin Bakanlar Kurulu kararı ile durdurulması halinde aylık taksitlerin ödeme süreleri kesinti yapılmayan aylar için de durdurulur, taksit ödenmeyen süreler ihlal nedeni sayılmaz, herhangi bir faiz uygulanmaksızın durdurmanın kaldırılmasından sonraki paylardan kesilmeye devam edilir.
Belediye ve bağlı kuruluşlarının taksitlendirme oranları diğerlerine göre daha uygun şartlarda sağlanmıştır.
Borçlarını Yapılandıranlara Sağlanan Avantajlar Nelerdir.
Yapılandırma için herhangi bir teminat istenmeyecek
Tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek,
Tatbik edilen hacizlere konu mallar borçlunun talebi halinde satılabilecek,
Borcu yoktur yazısı alabilecek,
Borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacak
Sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanabileceklerdir;
Cari prim borçlarını ödeyerek Sigorta Primi Teşviklerinden yararlandıktan sonra (Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ayı bildirgeleri için) yapılandırmanın peşin ödemesinin veya ilk taksit ödemesinin süresinde yapılmaması halinde yararlanılan sigorta primi teşvikleri iptal edilecektir.
İhale ve inşaat işyerleri için; Tüm borçların tamamının ödenmesi kaydıyla ilişiksizlik belgesi/teminat iadesi yazısı verilecek.
Tüm borçları karşılayacak tutarda teminat verilmesi halinde, yapılandırılmış olan borçların ödenmesi beklenilmeden ilişiksizlik belgesi/teminat iade yazısı verilebilecek,
İlana çıkmış satışlar yapılandırmaya müracaat etmesi halinde durdurulacak
İlk iki taksit ödemesinin ödenmemesinin dışındaki diğer yapılandırma bozma koşulları nedeniyle yapılandırmanın bozulması halinde işverenler, sigorta prim teşviklerinden bozma tarihini takip eden aydan geçerli olmak üzere yararlanamayacaklardır.
Yapılandırma ile Genel Sağlık Sigortalıları, Bağ-Kur Sigortalıları ve Diğer Sigortalılara Sağlanan Haklar Nelerdir?
Primlerini kendileri ödeyenler borçlarını yapılandırıp ilk taksitlerini öderlerse sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlarlar.
Sağlık yararlanmaya devam edebilmek için de taksitlerini ve cari dönem primlerini de düzenli ödemeleri gerekir.
Ayrıca şartları dolduğu halde borç nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur sigortalıları yapılandırdıkları borçları için Kurumun protokol yaptığı bankalardan kredi alabilecekler, kredi borçları ise emekli aylıklarından kesilecektir
Yapılandırmadan Yararlanmak İçin Davalardan Vazgeçilmesi Gerekmektedir.
Yapılandırmadan yararlanmak için dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmiş olması, kanun yollarına başvurulmamış olması gerekmektedir.
Başvuru süresi içinde davadan vazgeçme dilekçesinin Kuruma verilmesi, Kurumca da bu dilekçelerin yargı mercilerine gönderilmesi gerekmektedir.
Davadan vazgeçilmesi halinde karar tarihine bakılmaksızın 19/8/2016 tarihinden sonra tebliğ edilen kararlar uyarınca işlem yapılmaz.
Davadan vazgeçilmesi halinde hükmedilen yargılama gideri, avukatlık ücreti ve fer’ileri talep edilemez bu alacaklar için icra takibi yapılamaz.
Ödenen Primlerin Red ve İadeleri
Ödeme hakkının kaybedilmiş olması halinde, borçlular ödedikleri tutar kadar yapılandırma hükümlerinden yararlandırılacaklardır.
Yapılandırmaya müracaat edilmesi veya yapılandırmanın bozulması gerekçesiyle daha önceden ve yapılandırma süresinde tahsil edilen tutarların ilgililerce talep edilmesi veya ilgililere iade edilmesi mümkün değildir.
Yapılandırma Hakkının Kaybedilmesi
Yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi,
Taksitlendirme süresi içerisinde tahakkuk edecek cari ay prim borçlarının, bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi ,
Bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi (ödenmeyen veya eksik ödenen iki veya daha az taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmemesi) halinde de taksitlendirme hakkı kaybedilecektir.
Taksit tutarının % 10’u aşılmamak kaydıyla 5 liraya (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacaktır.
Başka Kanunlara Göre Taksitlendirilmiş Borçlar Yapılandırılabilir mi?
6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmiş borçlar,
6552 sayılı kanun kapsamında yapılandırılmış borçların kalan taksit tutarı, talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabilecektir.
Ödenmiş taksitler taksitlendirme veya yapılandırma usullerine göre mahsup edilecektir.
6111 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılmış borçlardan bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla taksit ödemeleri devam edenler yeniden yapılandırmadan yararlanamayacaklardır.
Ne Zaman Başvurulabilir? İlk Ödeme (Peşin/Taksit) Ne Zaman Yapılacak?
Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren;
Tüm borçlular için 2 ay, (31 Ekim 2016)
GSS borçluları için 5 ay, 31 Ocak 2017)
Peşin/ilk taksit ödeme Süresi;
Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren;
Tüm borçlar için 4 ay, (2 Ocak 2017)
GSS borçları için 6 ay,(28 Şubat 2017)
Nereye ve Ne Şekilde Başvurulabilir
İşverenler İçin; Yapılandırma kapsamındaki prim borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,
4/b (Bağ-Kur) Sigortalıları İçin; Herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine elden ya da posta yoluyla, başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Kamu İşyerleri İçin; Emekli keseneği, kurum karşılığı, sigorta primi ile fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresi zammına ilişkin prim borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA adresine,
Ek karşılık prim borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden yada posta yoluyla Strateji Geliştirme Başkanlığı Muhasebe Daire Başkanlığı Ziyabey Cad. No:6 Balgat/ANKARA adresine,
İdari para cezası borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Destek Primi Borçları İçin;
01/10/2008 öncesi döneme ilişkin SGDP borcu olanlar elden ya da posta kanalıyla, herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,
01/10/2008 sonrası döneme ilişkin SGDP borcu olanlardan 4/c emeklisi olanlar elden ya da posta kanalıyla Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Ödemeler Daire Başkanlığına,
01/10/2008 sonrası döneme ilişkin SGDP borcu olanlardan 4/a ve 4/b emeklisi olanlar ise elden ya da posta kanalıyla borç dosyalarının oluşturulduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi takip birimine, başvurmaları gerekmektedir.
2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar, 5510 sayılı Kanunun Ek-5 inci ve Ek-6 ncı maddeleri kapsamındaki sigortalılar, isteğe bağlı sigortalılar ile topluluk sigortasına tabi olanlar prim borçları için elden veya posta yoluyla sigortalı dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,
5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortası prim alacakları için elden veya posta yoluyla ikametgahının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine, başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Yapılandırma Tutarlarını Önceden Görebilir miyiz?
İşverenler e-sigorta, 4/b kapsamındaki (Bağ-Kur) sigortalıları ile gss sigortalıları e-devlet üzerinden yapılandırılan borçlarını, taksit tutarlarını ve ödeme vadelerini görebilecektir.
Aksaray Haberleri Yaz Temizliği
Aksaray Haberleri Gazeteciler Birliği Basın Bayramı’nı kutladı
Aksaray Haberleri Habere telif, güçlü yerel medya demek
Aksaray Haberleri ASTİM’de yeni Aile Sağlık Merkezi İnşaatı Hızla İlerliyor
Aksaray Haberleri Selçuklu Külliyesinde Çalışmalar Son Aşamaya Geldi
Aksaray Haberleri Aksaray’da 2600 Bağımsız Birimin Yıkımı Gerçekleştirildi
Aksaray Haberleri TİMBİR’den UEFA’nın Merih Demiral kararına sert tepki
Aksaray Haberleri Korsan Haberciliğin Sonu Geliyor
Aksaray Haberleri Vali Kumbuzoğlu; Yümer ailesine taziye ziyaretinde bulundu
Aksaray Haberleri Güvenli İnternet Medya Merkezi (GİMMER) kuruluyor
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021