Yükselen Otomobil Fiyatlarına Çözüm Önerisi

Ekonomi - 25.05.2022 - 11:03

Yükselen Otomobil Fiyatlarına Çözüm Önerisi

MASFED’DEN YÜKSELEN OTOMOBİL FİYATLARINA ÇÖZÜM ÖNERİSİ

· 2. el otomobilde dalgalı döviz ve arz sıkıntısıyla yükseliş trendindeki fiyatların önü 2. el araç ithalatıyla kesilebilir

· ‘’3 yaşına kadar ikinci el otomobil ithal edilebilir’’

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, piyasadaki otomobil sayısının talebi karşılamaya yetmemesine ve yükselen fiyatlara dikkat çekerek yurtdışından yapılabilecek ikinci el otomobil ithalatıyla bu sorunun giderilebileceğini belirtti.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, kurun dalgalı seyri ve üretimden kaynaklı sıkıntıların sıfır otomobil fiyatlarına yansıdığını, bunun da ikinci ele talebi arttırarak fiyatların yükselmesine sebep olduğunu ifade etti ve az kullanılmış araç ithalatının bu süreçte çözüm olabileceğini belirtti.

Orta segment bir ikinci el aracın 300 – 350 bin TL aralığında olduğunu belirten Erkoç, ‘’ Bugün dar gelirli bir vatandaşın alıp sanayide bakım yaptırarak bineceği bir aracın fiyatı dahi 100 bin TL’den başlıyor, orta segment arabaların başlangıç fiyatı 300 bin TL… Bankalar 24, 36, 48 ay vade yapıyordu, vade oranları düşürüldü. Maliyetler ve taksitli ödemelerin rakamları yükselirken, vade oranlarında düşüşler oldu. Alınan sabit maaşlar bu taksitleri ödeyemez hale geldi. İnsanlar şimdi mümkün olduğu kadarıyla mevcuttaki arabalarının tamiratını, bakımını yaptırıp idare etmeye çalışıyor’’ diye konuştu.

‘’ÖTV indirimi gerekiyor’’

Erkoç, dünyada pek çok ülkede otomobilden yüksek oranlı vergi alınmadığını hatırlatarak, piyasalar hareketlenene kadar ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indirimi yapılması gerektiğini belirtti. Erkoç, ‘’Ülkemizde ÖTV oranları çok yüksek. Zaman zaman matrah ayarlaması yapılıyor ancak bu ayarlama kurun yükselmesiyle piyasaya etkisini kaybediyor. ÖTV indirimi yapılırsa vatandaşın satın alma gücü artacak, piyasa hareketlenecektir’’ dedi.

‘’Geçici olarak ikinci el araç ithaline müsaade edilebilir’’

Erkoç, bayilerde sıfır araç bulunmadığına da dikkat çekerek ‘’Örneğin kırmızı ete, buğdaya, arpaya ihtiyacımız olduğu zaman, arz talebi karşılamadığında yurtdışından ithal edebiliyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, vergilerin alınması koşuluyla en azından 3 yaşına kadar ikinci el otomobil ithalatına müsaade edilirse piyasaların rahatlayacağını düşünüyoruz. Şu an arz talebi karşılamadığı için ister istemez fiyatlar yükseliyor; enflasyonun da artmasıyla vatandaş ihtiyacını gideremiyor. Geçici olarak

yapılacak bu uygulamayla araç tedarik sorunu ortadan kalkacağı için fiyat yükselişinin önüne geçilebilir, hatta fiyatlarda düşüş olabilir’’ diye konuştu.

Aksaray Belediyesi Yemek Fabrikası Açıyor

Ekonomi Aksaray Belediyesi Yemek Fabrikası Açıyor

Omega-3 Depresyonu Engelliyor, Hafızayı Güçlendiriyor

Ekonomi Omega-3 Depresyonu Engelliyor, Hafızayı Güçlendiriyor

AJet’in Şam uçuşları 21 Nisan’da başlıyor

Ekonomi AJet’in Şam uçuşları 21 Nisan’da başlıyor

Toplumsal Uyum Adına Önemli Fırsat

Ekonomi Toplumsal Uyum Adına Önemli Fırsat

Alanya’daki Aksaraylılar İftarda Buluştu

Ekonomi Alanya’daki Aksaraylılar İftarda Buluştu

Aksaray’ın İlk 5 Yıldızlı Kurumsal Oteli Geliyor!

Ekonomi Aksaray’ın İlk 5 Yıldızlı Kurumsal Oteli Geliyor!

Ekonomi TŞOF Genel Başkanı Mehmet Yiğiner: Esnaf hakkını alacak

Ekonomi Yakabağları Camii, 3. Geleneksel İftar Programı’nı düzenledi

Ekonomi Otomotiv Sektöründe Kadın İstihdamına Destek

Ekonomi Amerikan Dış Politikasının Gölge Akılları

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021