SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Astım, Doğru Tanı ve Tedavi İle Çözümü Olan Bir Hastalıktır

Astım, Doğru Tanı ve Tedavi İle Çözümü Olan Bir Hastalıktır

A - +

Aksaray Haberleri - 03.05.2017 - 10:58

Astım, Doğru Tanı ve Tedavi İle Çözümü Olan Bir Hastalıktır

Aksaray Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Korkmaz, “Dünya Astım Günü” nedeniyle bireysel ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacı ile bir basın açıklaması yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, her yılın Mayıs ayının ilk Salı günü Dünya Astım Günü olarak kabul edildiğini söyleyen Ahmet Korkmaz; “2 Mayıs Salı gününün Dünya Astım Günü olarak kutlanmaktadır. Astım gününün amacı; toplumun astım hastalığı ve bu hastalığın sebepleri ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmasının sağlanmasıdır. Bir başka ifade ile astım konusunda bireysel ve toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır” dedi.

Uzman Dr. Korkmaz; “Astım gibi kronik hava yolları hastalıkları, tüm dünyada ve ülkemizde milyonlarca insanı etkilemektedir. Astım tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığıdır. Astım belirtilerinin kişiden kişiye ve aynı kişide zamanla değişebilir. Geceleri ve sabahın erken saatlerinde genellikle artar. Astım tüm dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyo ekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilemektedir” dedi.

ASTIM NEDİR?

Solunum yollarının mikrobik olmayan iltihaplanma nedeniyle daralmasına “astım” denir. Bu daralma, solunum yolları daralmasındaki kasların kasılmasına, mukozanın şişmesine ve buradaki salgının artmasına bağlıdır.

ASTIM, DOĞRU TANI VE TEDAVİ İLE ÇÖZÜMÜ OLAN BİR HASTALIKTIR

Aksaray Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Korkmaz; “Astım, doğru tanı ve tedavi ile çözümü olan bir hastalık olmasına rağmen yetersiz takip nedeniyle yeterince kontrol altına alınamamaktadır” dedi.

Uzman Dr. Korkmaz; Astım, dış ortamda bulunan çeşitli alerjenler, sigara dumanı, soğuk havaya maruz kalma gibi tetikleyici faktörlere karşı, havayollarının (bronşların) daralması ile ortaya çıkan ve ataklarla seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Ataklar dışında çoğu kez hiçbir yakınması olmayan hastalarda atak sırasında nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışıklık hissi gibi belirtiler görülür. Bu belirtilerin şiddeti hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Ataklar genellikle gece sabaha karşı ortaya çıkar, hasta tedavi gördüğünde geriler. Tedavi görmemiş veya düzensiz tedavi olan hastalarda, zamanla atak sıklığı ve şiddeti artar; hastalık uzun vadede akciğer işlevlerinin kaybına da sebep olabilir” dedi.

ASTIM ÇOCUKLARDA DAHA YAYGIN

Astım hastalığının ülkemizde özellikle çocuklarda yaygın olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Korkmaz; “ Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri iken bu oran çocuklarda daha yaygındır. Ülkemizde 7-8 çocuktan biri astım hastası olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi. Aksaray Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Korkmaz, astımı tetikleyen etmenler, tedavi yöntemi ve astım hakkında bilinmesi gereken hususları da şu şekilde sıraladı.

RİSK FAKTÖRLERİ VE ASTIMI TETİKLEYEN ETMENLER

Astım için risk faktörleri genetik ve çevresel faktörler olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır: Genetik faktörler: alerji varlığı, atopi, bronş hiperreaktivitesi, cinsiyet ve obezite, Çevresel faktörler: alerjenlere, toz ve kimyasal maddelere maruziyet,

* Sigara dumanına ve hava kirliliğine maruziyet;

* Viral üst solunum yolu enfeksiyonları, bazı ilaçlar, gastroözefageal reflu,

* Ev tozu akarları, evcil hayvanlar (kedi, köpek), hamamböceği,

* Küf mantarları ve polenler astım için tetikleyici olabilir

* Bebeklikte yoğun ev tozu akarlarına maruz kalma önemli bir tetikleyici olabilir,

* Sigara dumanına maruz kalma son derece önemli bir risk faktörüdür. Gebelik döneminde sigara içen annelerin çocuklarında astımın daha sık görüldüğü saptanmıştır.

* Parfüm, deterjan, yemek kokuları gibi uyaranlar

ASTIM KALITSAL MIDIR?

Evet, ailesinde astım bulunanlarda, saman nezlesi yada egzama olanlarda daha sık görülür. Ancak astım ailede böyle bir hikaye yokken de ortaya çıkabilir.

ASTIMI BAŞLATAN ETKENLERDEN NASIL KAÇINILABİLİR?

Astımı başlatan etkenler tespit edildiğinde bunlardan kaçınmak için alınacak önlemler, yakınmaları ve ilaç gereksinimini azaltabilir. Özellikle ev Tozu alerjisi olanlarda yatak odası temizliği önemlidir. Yatak takımlarının her hafta değiştirilerek, makinada yıkanması, yatak odasındaki halının kaldırılması, odanın havalandırılması, akar öldürücü ilaçların kullanılması yakınmaları azaltacaktır.

Sigara dumanına maruz kalmak (içici olmadan da), kalıtsal olarak astıma eğimli olan birimde astıma neden olabilir veya mevcut astımı daha da arttırabilir. Astımlı çocuk sahibi olma riskini arttırdığından hamilelik sırasında sigaradan kaçınılmalıdır.

ASTIM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Astımı tedavi etmekte kullanılan ilaçlar üç ayrı grupta toplanabilir.

1. Rahatlatıcılar : Astım belirtilerinin hemen giderilmesi sağlanır

2. Önleyiciler : Solunum yollarındaki duyarlılığı ortadan kaldıran, uzun süreli kullanımda hastalığı tedavi eden ilaçlar

3. Kurtarıcı ya da Acil ilaçlar: Kötüye giden astım tedavisinde ya da bir nöbet sırasında belirtileri acilen kontrol altına almak için kullanılan ilaçlar

HASTA YA DA EBEVEYN OLARAK SİZİN SORUMLULUKLARINIZ ;

-İlaçları reçetede yazıldığı gibi düzenli alınız. Astımlı çocukların aileleri için bu, ilacın alınmasını denetleme ve doğru alınmasını sağlama anlamına gelir,

-Sigara dumanı dahil başlatıcı etkenlerden korunma.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021