SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Bölge Toplantısı Aksaray’da Yapıldı

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Bölge Toplantısı Aksaray’da Yapıldı

A - +

Aksaray Haberleri - 21.06.2017 - 17:54

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Bölge Toplantısı Aksaray’da Yapıldı

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin (TDSYMB) İç Anadolu Bölgesi Birlik Başkanları toplantısı Aksaray’da gerçekleştirildi.

Özel bir Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok, TDSYMB Genel Başkanı Cemalettin Özden, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Şahin ile 20 ilden birlik başkanı ve temsilcileri katıldı.

Vali Aykut Pekmez toplantıda yaptığı konuşmasında; beslenme ihtiyacının önemine dikkat çekerek; ‘1900’lü yılların başına kadar dünya nüfusunun 1 milyarı hiç geçmediğini görüyoruz. Ancak günümüze gelindiğinde dünya nüfusunun 7-8 milyara ulaştığını; bu noktada beslenme ihtiyacının daha da önemli hale geldiğini görüyoruz’ dedi.

-Tarım ve hayvancılığın önemi daha da artıyor

Artan insan sayısına karşın tarım alanlarının azaldığını, tarımla uğraşan nüfusunda buna paralel azaldığını ifade eden Vali Pekmez; “Bu orantıya bakarsak günümüzde beslenmenin, tarım ve hayvancılığını öneminin daha da artacağını gösteriyor’ dedi.

Aksaray’ın et, süt ve kaba yem üretimindeki rakamlarını veren Vali Pekmez; “Aksaray olarak üretimimiz yüksek. Sütte yıllık 340-360 bin ton, ette ise yaklaşık yıllık 12-13 bin ton üretimimiz var. Su konusunda bölgesel sıkıntılar bulunmasına karşın yem bitkilerinde önemli bir noktadayız. Yoncada 1 milyon ton civarında üretim ile Türkiye genelinde ilk 2 veya 3’te bulunuyoruz.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok ise yaptığı konuşmasında;

Türkiye’de 18,5 milyon ton süt üretimi yapıldığını bunun kişi sayısına bölündüğünde yaklaşık 220 litre kişi/yıl rakamının bulunduğunu söyledi.

Türkiye’de kaliteli süt üretilmesini istediklerini bunu desteklediklerini belirten Demirok; “Bunun içinde süt analiz desteği diye bir uygulamaya başladık. Bu yıl da davam edecek. Amacımız nedir. Kalite kriterlerini sağlayan süt üreticilerine ilave bir destek sağlamak. Bu fiyat hayvan başına yıllık 120 TL civarında yani aldığı süt desteğinden hariç bir destek. Burada ilk etapta mikrobiyolojik yük, yağ ve proteini analizde öne çıkarmak istiyoruz. AB ile yarışabilmemiz için üretim kapasitelerimizi karşılaştırmak gibi bir yaklaşımımız olmamalı. Hollanda’da sütte yağ oranı yüzde 4,4-4,2 bizde ortalama olarak 3,5- biraz altını da söyleyebilirim. 3,5 ortalama bir değerdir. 4, 4,1 yakalamış veya üzerinde üretim yapan işletmelerinde olduğunu memnuniyetle ifade etmek istiyorum. “dedi.

Türkiye’de kırmızı et tüketiminin yıllık kişi başı 15 kg olduğunu AB ülkelerinde bu rakamın 60 kg civarında olduğunu ifade eden Demirok; “Ama bir parantezi öne çıkarmamız gerekiyor. Bizim 14-15 kg kırmızı et tüketimimizin yüzde 90 sığır etine dayanıyor. Yüzde 5-8 küçükbaş hayvana dayanıyor. AB ise bunun yüzde 70 domuza dayanıyor. AB ülkeleri ne kadar sığır ve koyun eti yiyorsa bizde o kadar tüketiyoruz.” dedi.

-Aksaray; Süt üretimi, hayvancılık ve yem bitkilerinde öne çıkıyor

Aksaray’ın coğrafi konumu, toprak yapısı ve iklimi ile değerlendirildiğinde tarımın öne çıktığını, Sanayi de isen son 20 yılda gelişmesini ileri seviyeye ulaştırdığını ifade eden Demiok; “Aksaray’ın birkaç yönden öne çıkan hususları var. Süt üretiminde önemli bir merkez, hayvan popülasyonunda ve bu hayvanların kalitesine ve genetik kabiliyetinde de önemli bir merkez, kaba yem yetiştiriciliğinde önemli

bir merkez. Aksaray kendi hayvanlarını beslediği gibi civar illerde de bu takviyeyi lojistik servisi yapma özelliğini yapmış bir ilimiz. .Aksaray’ı son 5 yıldır takip ediyorum. Aksaray dan oldukça yoğun şekilde kaba yem transferinin olduğunu gözlüyorum. Sadece hayvancılık değil yem bitkileri de öne çıkıyor.’ dedi.

TDSYMB Genel Başkanı Cemalettin Özden’de yaptığı konuşmasında; Aksaray’da düzenlenen İç Anadolu Bölge toplantısında bakanlık ile birlikte yürütülen projeler ile il birliklerinin güncel sorunlarının değerlendirilmesinin yapılacağını söyledi.

Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan ise Aksaray da 226 bin civarında hayvan varlığının bulunduğunu belirterek günlük 1070 ton süt üretimi yapıldığını söyledi. Aksaray Veteriner Hekimler Odası ile yaptıkları işbirliği ile suni tohumlama ile ıslah çalışmaları yürüttüklerini ancak suni tohumlama sayısında önceki yıllara oranla düşüş yaşandığın bu nedenle suni tohumlamaya verilen desteklemelerin arttırılması gerektiğini söyledi.

Anaç olmadan, damızlık sığır olmadan etin olmayacağını düşündüklerini kaydeden Kayan, “Bu yüzden süte gerekli desteğin daha çok verilmesini istiyoruz. Üreticilerin içinde bulunduğu zor durumlara müdehale edilerek bir çözüm sunulmasını bekliyoruz’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından Aksaray’da tarım ve hayvancılığa verdiği destekleri nedeniyle TDSYMB Genel Başkanı Cemalettin Özden tarafından Aksaray Valisi Aykut Pekmez’e Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Şahin’e, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun’a ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Aksaray Şube Başkanı Bekir Kayan’a teşekkür plaketi verildi.

Toplantı daha sonra birlik başkanlarının güncel genel sorunları değerlendirmeleri ile devam etti.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021