İstanbul, Türkiye Noterler Birliği (TNB) ev sahipliğinde dünyanın 86 ülkesinden 200’ü aşkın noteri ağırladı. Uluslararası Noterler Birliğinin Kurusal Toplantıları, 15-18 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
Türkiye Noterler Birliği (TNB), dünyanın 86 farklı ülkesinden noterleri ve temsilcilerini İstanbul’da bir araya getirdi. Geçtiğimiz yıl Macaristan’ın Budapeşte kentinde düzenlenen Uluslararası Noterler Birliğinin 2014-2016 Yasama Dönemi Komisyonları, Çalışma Grupları, Yönetim Komitesi ve Genel Konsey Toplantıları, 15-18 Mayıs 2015 tarihlerinde ise İstanbul The Marmara Otel Taksim’de gerçekleşti. Açılış konuşmalarını Uluslararası Noterler Birliği (UINL) Başkanı Daniel Sedar Senghor ve Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar tarafından yapılan kongreye, 86 ayrı ülkeden 200’ü aşkın noter katıldı.
Avrupa Birliği Noterler Konseyi Genel Kurul Toplantısı’nın ardından Uluslararası Noterler Birliği’nin kurumsal toplantılarına ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Yunus Tutar, “Tüm dünyadan ulusal noterler birliklerini ve temsilcilerini ağırlamak bizler için büyük gurur. Noterler, Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde gayrimenkullere ilişkin tüm hukuki sözleşmelerde -alım-satıma ilişkin sözleşmeler dahil-, çekişmesiz yargı işlemlerinin çözümünde etkin rol oynuyor, evlilik ve mal rejimi sözleşmeleri, , vasiyetname ve miras sözleşmeleri, şirket kuruluşu ve hisse devir işlemleri ve sözleşmeler gibi işlem ve belgelere resmiyet kazandırıyor, yani kısacası icra kuvvetine sahip resmi senetleri düzenliyor. Türkiye’de de noterlik kurumunun gelişmesi ve ülkemize daha büyük katkılar sağlaması için çalışıyoruz. Bu tip büyük organizasyonları İstanbul’da gerçekleştirmek de bu çalışmalarımızın bizlere mutluluk veren büyük birer parçası oluyor” dedi.
“2019’daki büyük kongreye talip olduk”
Uluslararası Noterlik Zirvesi’nin İstanbul’da yapılmasının, Türkiye noterlik sisteminin gücünün de bir ispatı olduğunu vurgulayan Yunus Tutar, “Dünyanın dört bir yanından noterler İstanbul’a geldi ve organizasyonumuzdan çok memnun kalarak ülkelerine döndüler. Konferanslar sırasında 2019 yılında gerçekleşecek, UILN’nin yeni başkanının da seçileceği kongreyi de İstanbul’da yapmayı istediğimizi kendilerine ilettik. Bu talebimizi çok olumlu karşıladılar, muhtemelen 2019 yılında İstanbul çok büyük bir noterlik organizasyonuna daha ev sahipliği yapacak” diye konuştu.
“2023 hedeflerine katkı sunmayı hedefliyoruz”
Türkiye Noterler Birliği’nin 2013 yılında başlattığı “Değişim Projesi” ile birlikte hizmet kalitesinin büyük aşama kaydettiğini ifade eden TNB Başkanı Yunus Tutar, “Hizmet çeşitliliğimizi artırmak için birçok yenilikçi yaklaşım geliştirdik. Yasal değişiklikleri de içeren “Değişim Projemiz” ile vatandaşların noterliklerde geçirdiği zamanı azaltma, hizmet kalitesini yükseltme, tüm noterlikleri standart hale getirme ve ticari hayatı daha da kolaylaştırma yolunda ciddi gelişme kaydettik. Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı “Yeni Yargı Reformu Stratejisi” doğrultusunda Türkiye’deki noterlerin de dünyadaki diğer başarılı örneklerde olduğu gibi yargıda daha etkin rol alacağına inanıyoruz. Başta ticari hayat olmak üzere günlük yaşamdaki tüm hukuki konularda sigorta görevi gören ve yargıda daha etkin bir rol üstlenmeyi hedefleyen ülkemiz noterleri olarak Yeni Yargı Reformu Stratejisi çerçevesinde açıklanan adımları çok olumlu buluyor, bu alanda kaydedilecek gelişimin Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
“Taşınmaz işlemlerinin notere geçmesi gerekiyor”
Avrupa Birliği’ni oluşturan ülkelerde olduğu gibi, taşınmaz mülkiyetinin devri için zorunlu olan satış sözleşmelerinin hukukçu kimliğiyle güvenilir üçüncü taraf olan noterliklerde yapılmasının gerekliliğine değinen Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, “Gayrimenkul alım-satım işlemlerinin noterlerde yapılması; hukuki güvence, ülke ekonomisi ve dünya ile entegrasyon açısından da büyük önem taşıyor. Bu işlemleri gerçekleştirmede yetkili olan noterler, bir yandan hukuki güvenlik ve sözleşme dengesini sağlarken diğer taraftan da tüm işlemleri baştan sona organize ederek, tapu iptal-tescil, alacak-borç ve benzeri ihtilafları başlamadan önleyebilecek. Bu süreçte işlemlerin hukuki olan bölümü noterler tarafından yapılıyor olacak. Sicile ilişkin kayıtlar ise Tapu Sicil Müdürlükleri tarafından tutulmaya devam edecek. Dolayısıyla Avrupa ve dünyada uygulanan sistem Türkiye’de de uygulanacak. Taşınmaz mülkiyetinin devri için zorunlu olan satış sözleşmelerinin hukukçu kimliğiyle güvenilir üçüncü taraf olan noterliklerde yapılması kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye ve istihdama da katkı sağlayacak” dedi.
“Türkiye bu konuda bölgesel bir merkez olabilir”
Uluslararası Noterler Birliği (UINL) Başkanı Daniel Sedar Senghor Türkiye’deki Noterlik Kurumu’ndan övgü ile söz ederek; “Noterlik bir teknik değil, düşüncedir. Belli bir hakkın sağlanması ve garanti altına alınması için oluşturulmuş bir tekniktir. Bu düşünce Batı Avrupa’da değil, 5000 bin yıl önce Mezopotamya’da doğdu. Sizin anlayacağınız bu düşünce, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bu coğrafyadan çıkmıştır. Entegrasyon ve bütünleşme konusunda Türkiye’deki noterlerin önemli bir gelişme kaydettiğini görüyorum. Bu nedenle “Noterler Zirvesi”ni burada yapmak istedik. Türkiye’de Noterlik Kurumu’na ilişkin gelişmelerin dünyadaki örneklere paralel olarak ilerlediğini görüyorum. Uluslararası noterlik kavramına uygun bir yapı var. Tüm noterlerin amacı temel amacı yargının yükünü azaltarak toplumun ihtiyaçlarını daha hızlı ve verimli bir şekilde çözmek. Ayrıca bölge ülkelerindeki noterlerin de bu entegrasyonun bir parçası olmasını istiyoruz. Türkiye, “Noterlik Kurumu” için bölgesel işbirliğinin merkezi olacak potansiyel sunuyor.”
Avrupa Birliği Noterler Konseyi de İstanbul’da gerçekleşti
Bu yıl Uluslararası Noterler Birliği’nin kurumsal toplantılarına ev sahipliği yapan İstanbul, 2013 yılında ise Avrupa Birliği Noterler Konseyi (CNUE) Genel Kurul Toplantısı’nın adresi olmuştu. Avrupa Birliği yapılanması dahilinde üye devletlerin kurumsal noterlik örgütleriyle işbirliği içinde çalışan Avrupa Birliği Noterler Konseyi (CNUE), üyesi olan 22 ülkenin ulusal noterler birliği başkanları ile üyelerini İstanbul’da bir araya getirmişti. CNUE, İstanbul’da gerçekleştirdiği Genel Kurul ile ilk defa bir üye ülke dışında toplanmış oldu.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
02 Ekim 2024 3. Geleneksel Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali
25 Eylül 2024 Araç Lastikleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
20 Eylül 2024 Araç Lastikleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi
Köşe Yazarları ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) ve HİMALAYA TUZU
Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu
Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da okulda cinayet 1 ölü 1 ağır yaralı
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021