SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » Gelişimsel Kalça Displazisi

Gelişimsel Kalça Displazisi

Fzt.Abdullah Güdendede

Fzt.Abdullah Güdendede

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 28.02.2016 - 12:51

İntrauterin oluşumda kalçayı eklemini bir araya getiren yapıların normal olmalarına karşın, farklı nedenlerle sonradan yapısal bozulma göstermesi gelişimsel kalça displazisi olarak tanımlanır ve dinamik bir hastalıktır. Kendiliğinden iyileşme olabileceği gibi kötüye gidişinde olabileceği vakalar vardır. Asetabulum ve femur başı arasındaki ilişkinin bozulması bu iki yapının gelişim sırasında olumsuz etkilenmesine yol açar. Erken dönemde bu yapılar arasında uyumun düzeltilmesi gerekir. Büyüme ve gelişme ile birlikte bu yapılardaki tedavi imkanı da azalmaktadır.

Gelişimsel kalça displazisinde birden fazla faktörün etkisi vardır. Genetik faktörler, çevresel faktörler ve yapısal faktörler önemlidir. Risk faktörü taşıyan bebeklerde tanı için zaman kaybetmeden gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Erken dönemde tedavide başarı oranı çok yüksektir. Asetabulum ve femur başının uyumunu sağlamak ilk hedeftir. Bu yapıların yerleşmesi sağlandıktan sonra gelişimin tamamlanması süresine kadar bunu sürdürmek gerekir. Tedavide başarıyı en çok etkileyen faktör ise zamandır. İlk 2-3 ay kritik öneme sahiptir. Kritik dönem öncesinde yapılan tedaviler yüz güldürücü sonuç vermektedir.

İlk 6 ay da kalçanın fleksiyon ve abduksiyonda tutulabilmesi için ortezlerden faydalanılır. Statik ortezlerden Ilfeld-Craig ve Von Rosen dinamik yöntem olarak Pavlik bandajı tercih edilmektedir. İlk 6 ay da bu yöntemlerle başarı sağlanamaz ise cerrahi kaçınılmaz olur. Cerrahi tercihte öncelikle kapalı olması yönündedir. Verim alınamama ihtimali üzerine açık tercih edilir.

Bebeklerin fiziksel yapılarının normal yetişkin bireylere göre farklı oluğunu bilinmelidir. Özellikle toplumumuzda kundak yapma adeti bebeklerin fiziksel yapılarına zarar vermektedir. Normal olan kalça fleksiyon ve abduksiyon pozisyonu anormal zannedilip sürekli düzeltilmeye çalışılması kalça problemlerine neden olmaktadır. Kıyafetlerde dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunların öğrenmek her anne ve babanın vazifesidir. Bilinçli şekilde hareket edildiğinde kalça çıkığı riski son derecek azaltılmış olur.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021