SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Güneş ışınları hem dost, hem de düşman

Güneş ışınları hem dost, hem de düşman

A - +

Aksaray Haberleri - 01.06.2017 - 14:50

Güneş ışınları hem dost, hem de düşman

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji (Cilt) Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Kara, sıcaklıkların giderek arttığını vurgulayarak, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için yapılması gerekenler konusunda bilgilendirici uyarılarda bulundu.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Kara; “Yaz mevsimi ile birlikte güneşten yayılan UV (Ultraviyole) ışınlara, D vitamini kaynağımızdır. Günlük 10-20 dakikalık güneş ışınlarına maruz kalmak vücudumuz için faydalık olurken, uzun süre korumasız güneş ışınlarına maruz kalmak ise deri kanserine zemin hazırlar. Güneş ışınları hem dost, hem de düşmandır, bu nedenle güneşin zararlı etkilerinden kurtulmak için güneş koruyucu krem ve losyonları kullanmakta fayda vardır” dedi.

Güneşten korunmak için neler yapmalı?

Dermatolog Dr.Kara; “Fazla güneş ışınının deride zaman içerisinde incelme, kırışıklık, cilt kuruluğu, lekelenme, kılcal damarların belirginleşme, erken yaşlanma, deri kanserinin oluşma riskinin artması, güneş alerjisinin tetiklenmesine yol açar” dedi.

AEAH Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Kara; güneşten korunmak için dikkat edilmesi gereken en önemli basamağın güneş ışıklarının en dik olduğu saatlerde olan 10.00-15.00 saatleri arasında güneşten kaçınmak olduğunu söyledi.

Dr. Kara, güneşten korunmak için yapılması gerekenleri de şu şekilde aktardı:

Güneşten nasıl korunulur?

· Güneşten korunmada dikkat edeceğimiz en önemli basamak özellikle güneş ışıklarının en dik olduğu saatler olan 10:00-15:00 arasında güneşten kaçınmaktır.

· Dışarıda olduğumuz saatlerde de daima gölgede durmak tercih edilmelidir.

· Yalnızca açık ve güneşli havalarda değil, bulutlu ve kapalı günlerde de ultraviyole(UV) ışınlarının %80’i dünya yüzeyine ulaşır.

· Normal pencere camının UVB’yi geçirmediği, ancak UVA ışınlarının geçmesine engel olmayacağı unutulmamalıdır.

· Giysilerimiz güneşten korunmada önemli bariyer oluştururlar. Şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Şapka seçimi yaparken, ışık geçirmeyen dokuma tercih edilmelidir. Kalın kumaşlar, sıkı dokunan kumaşlar, yıkama ile hafif çekmiş kumaşlar, polyester giysiler daha yüksek koruyucu özelliğe sahiptir. Solmuş veya ıslanmış giysilerin koruyucu özelliği daha düşüktür.

· Güneş ışınlarının gözdeki etkilerini ve katarakt oluşmasını önlemek için tam UVA-UVB filtreli güneş gözlükleri kullanılmalıdır.

Güneş Koruyucu nedir?

Güneş koruyucular, güneşe karşı önemli bariyerlerimizdir. Güneşten koruyucular doğal deri rengine uygun şekilde seçilmeli, açık tene sahip kişiler daha yüksek koruma faktörlü kremleri tercih etmeli, ancak koyu tene sahip olunsa da yani her deri tipinde güneş koruyucular kullanılmalıdır. Açık tenli kişilerde güneş yanığı olasılığı daha fazladır.

Güneş Koruyucuları Nasıl Seçilir?

Güneş koruyucu seçerken hem UVA hem de UVB’ye karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ürünler seçilmelidir. Erişkinler deri tiplerine göre farklı koruma faktörlü ürünler kullanmalı.

Güneş koruyucu ürünleri, güneşe çıkmadan yarım saat önce cildinize uygulayın.

Güneş koruyucu kremleri cildinize yeterli miktarda ve kalınlıkta sürün.

Güneş koruyan ürünler deriye eşit miktarda yedirilerek, havuza veya denize sık sık girildiğinde, havlu ile kurulanıldığında ve terlendiğinde gün boyunca uygulanmalıdır.

Güneş koruyucular nasıl kullanılmalıdır?

Güneş koruyucular, dışarı çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli, 2-4 saatte bir yenilenmelidir. Güneşe çıktıktan 30 dakika sonra yapılacak ilk tekrarın etkinliği arttırdığı bildirilmektedir.

Çocukları güneşten nasıl korumalıyız?

Çocukluk çağında, bir ya da daha fazla su kabarcıklı güneş yanığı, kişinin melanom yani deri kanseri geliştirme olasılığını iki kattan fazla arttırır.

Bu nedenle özellikle çocukların güneşten korunması, ileri yaşlarda gelişebilecek deri kanserlerinin önlenmesi açısından çok önemlidir.

6 aydan küçük bebeklerin uzun süreli direkt güneş maruziyetinden korunması, 6 aydan sonra ise yüksek koruma faktörlü ürünlerle korunmaları gerekmektedir.

Güneş koruyucular D vitamini sentezini etkiler mi?

Güneş koruyucu kullanımının D vitamini sentezine engel olacağı korkusu hastaların korunmadan kaçınmalarına neden olmuştur.

Oysa, sadece yüz ve el sırtlarının güneşe günde 10-20 dakikalık maruziyet, düzenli güneş koruyucu kullanılsa dahi en yüksek vitamin D üretimini sağlar.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021