Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Güneş, 11 Nisan Dünya Parkinson hastalığı günü nedeniyle, Parkinson hastalığına dikkat çekmek ve vatandaşları bilgilendirmek amacı ile bir basın açıklaması yaptı.
Nöroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Güneş; “Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığından sonra toplumumuzda en sık görülen nörodejeneratif hastalıklardan biridir. Parkinson hastalığının belirtileri bazı ilaçlarla hafifletilerek, hastanın yaşam kalitesi arttırılabilir” dedi.
Parkinson’un sinsi ve yavaş seyreden bir hastalık olduğunu ve uzun süre fark edilemeyebileceğini ifade eden AEAH Nöroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Güneş; “Hastalık ortalama on yıl gibi bir süre boyunca sürekli ilerler. Başlangıcında tek taraflı belirtiler görülürken daha sonra bu durum tüm vücuda yayılır. Belirtilerin şiddeti her hastada farklı olmakla birlikte, sıklıkla 60 yaşın üzerindeki insanlarda ortaya çıkar” dedi.
Parkinson’un nedeni?
Nöroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Güneş; “Parkinson Hastalığı’nın neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte, çevresel ve genetik faktörler neden olmaktadır. Çevresel faktörlerin Parkinson hastalığı riskini arttırdığı belirlenmiştir.
Bu risk faktörlerden bazıları şunlardır;
Pestisitlere maruz kalmak, ağır metaller, homosistein yüksekliği, kafa travması, depresyon, kuyu suyu kullanımı, yağdan zengin beslenme ve aşırı kilo alımı’dır” dedi.
Parkinson’un belirtileri
AEAH Nöroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Güneş, hastalığın belirtilerini de şu şekilde sıraladı.
“Parkinson hastalığı kademeli ve sinsi ilerleyen bir hastalıktır. El, kol bacak, çene ve yüzün titremesi ile kendini gösterir. Erken tanı ve tedaviye başlanmaz ise hastalık zamanla ilerleyerek hastanın durumu ve hayat kalitesi kötüleşir. Kişi yürüme ve konuşma zorluğu yaşamaya başlar, günlük basit ihtiyaçlarını tek başına karşılamayacak duruma gelebilir ” dedi.
Şu an için Parkinson hastalığında uygulanan tedaviler sadece hastalığın bulgularını düzeltip hastanın hayat kalitesini arttırır ancak hiçbir tedavi yöntemi hastalığın ilerleyişini durdurmamaktadır
AEAH Nöroloji Uzmanı Dr. Güneş; “ Parkinson hastasının ve ailesinin hekimle uzun yıllar iş birliği yapması gerekmektedir. İlaç olarak hastalığın tedavisinde dopamin öncülü olan levodopa (L-dopa) ve dopamin benzeri ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç tedavisi yanında, ilaçlara cevap vermeyen ve hastalığı ilerlemiş olgularda derin beyin stimülasyonu (DBS) olarak adlandırılan cerrahi yöntem de kullanılmaktadır. Ancak, kullanılan tedavi yöntemlerinin hepsi semptomatik özelliktedir ve şu an Parkinson Hastalığı’nın ilerlemesini durduran bir tedavi yoktur” dedi.
Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Güneş, son olarak riskli yaş grubu olarak adlandırdığın 45-75 yaş aralığında ki kişileri yılda bir kez de olsa doktora başvurarak, sağlık kontrollünden geçmelerini önerdi.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
16 Aralık 2024 2027’de Yapay Genel Zekâ Seviyesine Ulaşılabilir
14 Aralık 2024 Hayvanları Koruma Yönetmeliğinde Değişiklik
14 Aralık 2024 TİMBİR, Sürdürülebilirlik Eğitimi düzenliyor
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi
Köşe Yazarları ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) ve HİMALAYA TUZU
Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu
Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da okulda cinayet 1 ölü 1 ağır yaralı
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021