Köşe Yazarları - 07.12.2014 - 14:58
Hep merak etmişimdir, siyasi partilerin adaylık dosyasında neler olduğunu… Aday adayı olanların resmi müracaat yaparken, partiye teslim ettikleri o dosyaya ne konuluyor? İhale dosyası gibi bir şey mi? Özgeçmişini mi yazıyor aday adayları? Fotoğraf, muhtardan ilmuhaber, ikametgah senedi, sabıka kaydı, referans listesi filan konuluyor mu? Referans listesi dedim de… Son milletvekilliği seçiminde, eski bir Bursaspor yöneticisinin, milletvekili aday adayının adaylık dosyasına, maçlarından gol kareli fotoğrafları koyanlar olduğunu duymuştum.
***
Merak ettiğim bu konuyu, AK Parti yöneticiliği yapan bir ağabeyime açık açık sordum: “Her önüne gelen, her isteyen partinizden milletvekili belediye başkanı veya belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliğine aday adayı olabilir mi? Bunun bir ön elemesi yok mu?Şov ve Ticari reklamını yapmak, siyasetten nemalanmak için mi aday yoksa memleketine hizmet için mi? En önemlisi hırlı mı hırsız mı? Bir araştırma yapıyor musunuz?” Genel Merkez’de ciddi bir denetimden geçiyormuş meğer aday adayları… Sakıncalı adaylar listesi varmış… Partiye özellikle Başbakan’a gelen şikayet ve ihbar mektuplarındaki isimler, bu listeye ekleniyormuş…
***
Örneğin; AK Parti Aksaray İl Başkanlığı, milletvekilliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisine aday adaylığını koyanların listesini, gönderiyor Genel Merkez’e, elektronik ortamda o sakıncalılar listesiyle karşılaştırılıyor… İki listede de görülen isimlerin üzerine anında kırmızı çizgi çiziliyor ve liste tekrar İl Başkanlığı’na gönderiliyormuş. Üzeri çizilenlerin yerine yeni isimler ekleniyormuş. Gel de yine merak etme… Acaba, o listede Aksaray’dan kimler var?
Yaklaşan seçimler öncesinde bir hayli fazla adayın olduğunu görüyoruz. Memlekette iki kişiye selam verenin, birkaç tanıdığı olanın aday adayı olduğu konuşuluyor. Seçme ve seçilme hakkına saygı duyuyoruz. Ama bu işinde bir etik kuralı olması gerekir diye düşünüyorum. Milletvekili adayı olanların bazı fonksiyonları, meziyetleri olmalıdır. Her önüne gelen aday adayı olursa vay bu memleketin haline. Bugün AK Partili birkaç dostumla birlikte sohbet etme imkanı buldum,.
Sohbet ederken şu ana kadar AK Parti’de 80 aday adayının olduğunu tahmin etti. Yine tahminlere dayanarak bu sayının 100 dolayında olabileceğini söyledi. Geçtiğimiz milletvekili seçimlerinde yine bol aday adayı olan AK Parti’nin 2015 seçimlerinde neden 100 aday adayı olmasın?
Gelişmiş ülkelerde bu tabloyu göremezsiniz. Toplam 3 koltuk için 100 kişinin yarıştığını göremezsiniz. Demokratik bir ortamda herkes aday olduğunu açıklayabilir diye her önüne gelen aday adayı olamaz ki. Bu işin bir kuralı, nizamı olmalıdır. Koskocaman Amerika Birleşik Devletlerinin Başkanlık seçimlerinde 3-5 kişi yarışırken, bizim Aksaray Milletvekilliğimiz için 80-100 kişi mücadele ediyor. Bu nasıl bir iştir anlayanınız var mı?
Ben anladıklarımı sizlere anlatayım. Kimileri bürokraside menfaat peşinde koşar, kimileri ticarette servet hesabı yapar. Aslında siyasetin özünde de bunlar var. Geçtiğimiz seçimlerde milletvekili aday adayı olanlar bugün İl Müdürü olarak görev yapıyor. Bu hesap içerisinde olan nice aday adayları çıkacak göreceksiniz.
Kimileri de ticaretle uğraşıyor, daha fazla kazanmak için iktidar partisi ile köprüleri atarak seçimden sonra elde edeceği menfaatin hesabını yapıyor. Hali vakti yerinde olanların ise tek amacı, TBMM rozetini takarak, daha doğrusu mebus adını kullanarak saltanatını sürdürmek istiyor.
Seçimlere 3 aydan fazla bir zaman var. Yaklaşık 100 kişinin adı iktidar partisinin aday adayları arasında geçiyor. Bu isimlerin somut bir şekilde açıklanmasını bekliyoruz. O zaman sorgulamamızı yapacağız. Aksaray için bugüne kadar ne yaptılar? Bundan sonra neler yapabilirler? Aksaray için ne tür projeler hazırlamışlar? Bu projelerini bugüne kadar neden hayata geçiremediler?
Bizim kulağımıza gelen o kadar enteresan isimler var ki, hayret ediyoruz. 3 kişilik listeden yer kapmak için 100 kişi başvuruda bulunuyorsa, şaşkınlık ifadesi az bile kalır. Tek tek bunlarla mülakat yapsan, hayırdır niye adaysınız diye sorarsanız. 100 kişinin vereceği cevap memlekete hizmet istiyorum olacaktır. İyi de kardeşim bugüne kadar hizmetten de biz mi bırakmadık? Neredeydin bugüne kadar hizmet. Hizmetin yolu TBMM’den mi geçiyor. Bir arpa boyu kadar yol gittin mi? Bir adım attın mı?
Hele kamu kurumlarında görev yapan ve adı aday adaylığında geçen bazı bürokratlar var, onlarla günü geldiği zaman konuşacağız. Devletten maaş aldıkları halde bunu helal etmeyen, hizmet sunma konusunda yetersiz kalanlar bir de siyaset arenasında boy göstererek bir üst makama terfi etmenin hesabını şimdiden yapıyorlar.
Adama demezler mi, be mübarek sen madem memlekete hizmet etme amacındasın, oturduğun koltuğun hakkını niye vermiyorsun? Bugüne kadar hangi somut hizmeti vatandaşlara sundun? Bulunduğun makamın imkan ve olanaklarını memleketin çıkar ve menfaati için ne kadar kullandın demezler mi?
Derler, derler, siz iyi düşünün, hesabınızı da ona göre yapın. Herkesin bir hesabı var, Allah’ın bir hesabı var.
Köşe Yazarları Yaz Temizliği
Köşe Yazarları Gazeteciler Birliği Basın Bayramı’nı kutladı
Köşe Yazarları Habere telif, güçlü yerel medya demek
Köşe Yazarları ASTİM’de yeni Aile Sağlık Merkezi İnşaatı Hızla İlerliyor
Köşe Yazarları Selçuklu Külliyesinde Çalışmalar Son Aşamaya Geldi
Köşe Yazarları Aksaray’da 2600 Bağımsız Birimin Yıkımı Gerçekleştirildi
Köşe Yazarları TİMBİR’den UEFA’nın Merih Demiral kararına sert tepki
Köşe Yazarları Korsan Haberciliğin Sonu Geliyor
Köşe Yazarları Vali Kumbuzoğlu; Yümer ailesine taziye ziyaretinde bulundu
Köşe Yazarları Güvenli İnternet Medya Merkezi (GİMMER) kuruluyor
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021